Vi står upp för allas rätt att vara med!

Orientering

Orientering – mer än bara löpning

Orienteringslöpning, kort OL, är den ursprungliga och största grenen och här ska utövaren ta sig fram till fots. Utövaren ska så snabbt som möjligt ta sig från start till mål via ett antal kontroller, utan andra hjälpmedel än karta och kompass. OL sker i skog, park eller stadsmiljö, och det finns ett flertal olika tävlingsformat inom orienteringslöpning.

Utöver orienteringslöpning skidorientering (SkidO), mountainbikeorientering (MTBO) och precisionsorientering (PreO). Är du nyfiken på detaljerna, se www.orientering.se

Barn- och ungdomsträning

Trosabygdens OK har ledarledda träningar en gång i veckan. Det behövs inte några förkunskaper för att vara med men barn bör ha uppnått 7 år ålder för att ha tillräcklig mognad.

Träningarna är indelade i flera olika träningsgrupper för att deltagarna ska få rätt utmaning. Innan barnen har nått den nivå att de är trygga i skogen behövs det att en förälder är med och skuggar barnet under träningen. Utöver de ordinarie träningarna så arrangeras 4-klubbmatcher där fyra Sörmlandsklubbar tillsammans ordnar träningstävlingar och på ett avdramatiserat sätt förbereder ungdomarna inför riktiga tävlingsstarter.

Barn och ungdomarna är indelade i grupper där de olika färgerna symboliserar olika svårighetsnivåer på banorna.

Grön/vit grupp för nybörjare, träningen startar med lek innan enklare orienteringsövningar. Kontrollerna ligger efter stigar eller andra tydliga ledstänger och fokus på att kunna vrida kartan rätt, förstå symboler och kontrollbeskrivningar. 

Gul grupp för de som snart ska, eller redan har börjat tävla på gula banor Fokus ligger på att våga orientera själv, förståelse för kompassriktning och börjar gena mellan olika stigar för att korta ned sträckor.

Orange/Violett grupp för de ungdomarna som lämnat stigarna, förstår höjdkurvor och orienterar efter höjdformationer i terrängen. Här är det stort fokus på att hitta tekniker och strategier för att lösa olika utmaningar.

Träningarna är indelade i olika fokusområden som utgår från Svenska Orienteringsförbundets utvecklingstrappa. Målsättningen är att alla ledare i ungdomsgruppen genomgår tränarutbildning.

Gällande utrustning så är heltäckande klädsel är ett krav vid orientering men kortärmad tröja är okej. Ungdomarna får låna en klubbtröja som de får ha så länge de är med och tränar och tävlar för klubben. För de yngre går det bra att börja med vanliga löparskor men snart kommer det att behövas trail-skor eller speciella orienteringsskor, skillnaden är att de inte tar upp så mycket vatten och att sulan har grovt mönster. Det finns även skor med ståldubb men det rekommenderas inte för de yngre löparna. På våra gemensamma träningar och tävlingar går det att låna ”SI-pinne” (används för att stämpla kontroller) och kompass.

För mer information och intresseanmälan:

Tävla med oss

4-klubbsmatcher är en poängtävling för ungdomar där klubbarna Trosabygdens OK, Nyköpings OK, OK Hällen (Stigtomta) och OK Måsen (Oxelösund) turas om att arrangera varsin lättsam tävling för ungdomarna. Syftet med 4-klubbsmatcherna är att ungdomarna skall få känna på hur det är att tävla och att få träffa ungdomar från andra klubbar. Det viktigaste är att delta och ha roligt.

Under säsongen sker vuxenträning främst genom en serie träningstävlingar, den så kallade poängjakten. Det är möjligt att fritt välja svårighetsgrad efter den egna nivån och det är fri starttid. Dessa träningar är inte ledarledda men det finns många rutinerade löpare på plats som gärna svarar på frågor och diskuterar vägval och strategi. Under semesteruppehållet finns det liknande tävlingar som arrangeras i samarbete med OK Klemmingen. Samtliga tillfällen finns upplagda som när- eller klubbtävling i Eventors tävlingskalender.

Orienteringssporten är aktiv i hela landet och det finns ett mycket stort utbud av tävlingar upplagda i Eventors tävlingskalender. Klubbmedlemmar anmäler sig själva och åker på tävlingar efter eget önskemål. Vid vissa speciella tillfällen samordnas träningsläger och resor till större tävlingar.

För mer information och intresseanmälan:

Kalendarium

Orientering

Inga evenemang publicerade för tillfället.

Orientering ungdom

Inga evenemang publicerade för tillfället.