Vi står upp för allas rätt att vara med!

Cykel

Cykel

Trosabygdens OK är en modern och inkluderande cykelförening, och har cyklister som tränar och tävlar i såväl mountainbike, landsväg, cykelcross och E-cycling. Utöver dessa grenar inkluderar cykelsporten även exempelvis bancykel, paracykel och trial. 

Är du nyfiken på detaljerna för de olika grengrupperna, se www.scf.se

Barn- och ungdomsträning

Trosabygdens OK har ledarledda träningar en gång i veckan. Barn behöver ha uppnått 6 år och kunna cykla minst en kilometer.

Träningarna är indelade i flera olika träningsgrupper för att deltagarna ska få rätt utmaning. Innan barnen har nått den nivå att de är trygga i skogen behövs det att en förälder är med och skuggar barnet under träningen. Utöver de ordinarie träningarna så arrangeras Sörmlandsserien MTB där föreningarna i Södermanland anordnar träningstävlingar och på ett avdramatiserat sätt förbereder ungdomarna inför riktiga tävlingsstarter.

Barn och ungdomarna är indelade i grupper där de olika färgerna symboliserar en utvecklingstrappa. Alla grupperna delas vid behov in i mindre grupper, så att alla känner att de kan få en utmaning på sin nivå.

Grön grupp – för nybörjare. Träningen sker på ett lekfullt sätt, och gruppen cyklar i på stigar och teknikbanor. Gruppen fokuserar på grunderna i mountainbike, och övar balans och teknik.

Blå grupp – utveckling av fart och teknik. Träningen sker fortfarande på ett lekfullt sätt, men med mer fokus på att deltagarna ska utveckla sin tekniska förmåga, och sin uthållighet.

Röd grupp – intervaller, starter och teknik. I denna grupp har vi intervaller, starter och teknik på schemat, men tränar även vår tekniska förmåga på naturliga och byggda hinder. Här håller vi farten uppe, och ungdomarna förväntas träna även utanför den ledarledda träningen. Här ställs inget krav på att du vill tävla, utan fokus är att vilja cykla fort och säkert i skogen.

Svart grupp – här är det racing i fokus. Träningen bedrivs med ett fokus på att tävla i den gren som deltagaren vill. I många fall är ungdomarna här snabbare och mer teknisk kunniga än tränaren. I denna grupp välkomnas även seniorer med god erfarenhet av MTB.

Träningarna är indelade i olika fokusområden och strävar efter ett övergripande mål att vi ska bli fler, nå större framgångar, och framförallt ha kul tillsammans. Hos oss är alla cyklister välkomna, oavsett gren, och vi strävar efter att ge alla bästa möjliga stöd.

Målsättningen är att alla huvudledare genomgår SCF:s ledarutbildning.

Gällande utrustning så är cykelhjälm givetvis ett krav, tillsammans med en cykel som är avsedd för skogscykling, och har fler än tre växlar. Cykeln ska även vara välfungerande, så kontrollera exempelvis bromsar och växlar inför varje träning. När det är mörkt på träningen, är cykellyse på ca 1000 lumen eller mer ett krav, tillsammans med lämpligt baklyse. Samtliga ska ha nödvändig utrustning för att med ledarens hjälp kunna avhjälpa en punktering. Vi har ett gäng lånecyklar, men det krävs att du hör av dig innan så vi kan säkerställa att cykeln är i gott skick.

Du kommer se att många har cykelkläder från Trosabygdens OK, men det är helt frivilligt att köpa sådana kläder. När en börjar går det bra att cykla i vanliga träningskläder. Om det är kyligt på kvällen så tänk på att ha överdragskläder men att byxorna inte är för vida nertill för då kan de fastna i drevet. Ha gärna cykelhandskar då det skyddar händerna mot kvistar och skrapsår om du trillar.

För mer information och intresseanmälan:

Tävla med oss

Landsvägscupen är en serie träningstävlingar under säsongen på landsvägscykel. På helgerna körs även distanspass där fart anpassas efter kamrat, och syftet är att alla ska bli snabbare och tryggare på cykeln.

Sörmlandsserien MTB är en tävlingsförberedande serie, där föreningarna i Södermanland anordnar träningstävlingar och på ett avdramatiserat sätt förbereder ungdomarna inför riktiga tävlingsstarter. Syftet är att ungdomarna skall få känna på hur det är att tävla och att få träffa ungdomar från andra klubbar. Det viktigaste är att delta och ha roligt.

Cykelsporten är aktiv i hela landet och det finns ett mycket stort utbud av tävlingar upplagda i tävlingskalendern. Klubbmedlemmar anmäler sig själva och åker på tävlingar efter eget önskemål. Vid vissa speciella tillfällen samordnas träningsläger och resor till större tävlingar.

För mer information och intresseanmälan:

Kalendarium

Cykel

Inga evenemang publicerade för tillfället.

Cykel ungdom